Apple verbant dampen uit App Store

Apple heeft gisteren 181 dampen-gerelateerde apps uit de App Store verwijderd. Het bedrijf wil het gebruik van deze producten niet langer aanmoedigen of vergemakkelijken.

Het verwijderen van de dampen-gerelateerde apps uit de App Store heeft alles te maken met de vele slachtoffers van de longziekte in de Verenigde Staten. Apple laat in een officieel statement weten:

"We besteden veel zorg aan de inhoud van de App Store als een betrouwbare plek voor klanten, met name jongeren, om apps te downloaden. We evalueren apps continu en raadplegen de nieuwste gegevens om risico's voor de gezondheid en het welzijn van gebruikers te bepalen."

"Onlangs hebben onder andere de CDC en de American Heart Association een verscheidenheid aan longletsels en dodelijke slachtoffers toegeschreven aan e-sigaretten en dampen. Wij hebben daarop onze beoordelingsrichtlijnen bijgewerkt om apps die het gebruik van deze producten aanmoedigen of vergemakkelijken, voortaan uit te sluiten."

In de nieuwe App Store-beoordelingsrichtlijnen is nu te lezen:

"Apps die het gebruik van tabak en vape, illegale drugs of overmatige hoeveelheden alcohol aanmoedigen, zijn niet toegestaan in de App Store."

Apple had eerder al aangekondigd dat het geen nieuwe dampen-apps meer zou accepteren, maar bestaande apps konden nog wel gedownload worden en bleven ook gewoon functioneren. Het nieuwe beleid sluit deze apps nu dus helemaal uit en ook het updaten er van is niet meer mogelijk.

Opvallende beslissing

Apple geeft aan dat men mensen wil beschermen tegen producten die longschade kunnen veroorzaken. Dat begrijpen we best. Maar inmiddels staat vast dat niet het gebruik van de normale e-sigaret in combinatie met legale e-liquids de longziekte veroorzaakt, maar op de zwarte markt verkregen THC-cartridges waaraan het bij inhaleren zeer gevaarlijke Vitamine E-acetaat is toegevoegd. Het verwijderen van apps over legale producten die juist zouden kunnen helpen verdere problemen te voorkomen, kan dan ook wel eens geheel averechts uitpakken.

Al met al een opvallende beslissing van Apple. En de vraag is natuurlijk waar dit allemaal gaat eindigen. Wordt straks de McDonalds-app verwijdert om obesitas te bestrijden? En hoeveel doden vallen er jaarlijks door alcohol in het verkeer? Daar beperkt Apple zich tot de zinssnede dat apps niet het gebruik van overmatige hoeveelheden alcohol mogen aanmoedigen.

En nu kiest Apple er dus voor apps te verbieden die het stoppen met traditioneel roken kunnen ondersteunen en kunnen informeren over gevaarlijke, ilegale producten.

Meer over de oorzaken van de longziekte vind je onder andere hier:

naar boven