Begrippenlijst

Alles weten over de e-sigaret, e-liquid en dampen/vapen? Ontdek onze begrippenlijst!
A 10 begrippen
AC adapter
Wandstekker voor de e-sigaret met USB aansluiting waar het verloop stekkertje aan zit om de e-sigaret op te laden.
Accu
Dit is de batterij van een e-sigaret.
ACVODA
Actiecomité voor de Dampers. Dit is een stichting die de belangen behartigt van de dampers. Op de site van ACVODA vindt u veel informatie over de e-sigaret en het laatste nieuws omtrent de wet en regelgeving.
AIO
All-in-one. Een ingebouwde clearomizer inclusief batterij.
Airflow
Dit is de hoeveel lucht die je binnen krijgt tijdens het inhaleren van een verdamper. Bij sommige verdampers is deze instelbaar.
Ampère
Dit is de eenheid voor stroomsterkte met als aanduiding "A".
APV
Advanced Personal Vaporizer. Dit is een geavanceerde e-sigaret. Wordt ook wel MOD genoemd. Deze mod heeft verschillende functionaliteiten.
Aroma
Aroma zit verwerkt in de liquid en zorgt voor de geur en smaak als de liquid verdampt wordt.
Atomizer
Een atomizer, ook wel tank of clearomizer genoemd, is het vloeistofreservoir in de e-sigaret waarin een e-liquid wordt geplaatst en verdampt.
Atomizer head
De atomizer head, of coil, is het verhittingselement in de clearomizer dat zorgt voor de verdamping van e-liquid in uw e-sigaret.
B 6 begrippen
Batterij
Dit is de accu van de e-sigaret die zorgt voor stroom. In de meeste gevallen is deze ingebouwd en legt u de gehele batterij aan de lader. Er zijn ook modellen waar u de batterij uit de huls haalt om deze op te laden.
Base
Basisgrondstoffen PG/VG en eventueel nicotine zonder de toegevoegde aroma’s.
BCC
Afkorting van Bottom Coil Clearomizer of Bottom Changeable Coil. Dit wil zeggen dat de coil aan de onderzijde van het tankje zit. In de meeste gevallen is deze verwisselbaar.
BDC
Afkorting van Bottom Dual Coil. Deze zit net zoals bij de BCC verwerkt in de onderzijde van het tankje en is ook een veel gevallen verwisselbaar. Dual geeft aan dat er een dubbele gloeidraad in verwerkt zit die de smaakbeleving versterkt.
Beauty ring
Een verloopring die de overgang tussen een batterij en een verdamper afdekt.
Box mod
Dit is een mod (Advanced Personal Vaporizer) in de vorm van een box.
C 6 begrippen
Cartomizer
Een vooraf gevuld tankje welke vaak geschikt is voor eenmalig gebruik. Is in de meeste gevallen niet demonteerbaar. Komen regelmatig voor bij disposables.
Cartridge
Een tankje gevuld met vloeistof/ampul. Verouderd systeem wat je niet vaak meer tegenkomt.
Center pin
Pen die aan de onderzijde van de verdamper/tankje zit en die contact maakt met de batterij.
Clearomizer
Een clearomizer, ook wel tank of atomizer genoemd, is het vloeistofreservoir in de e-sigaret waarin een e-liquid wordt geplaatst en verdampt.
Cloud vaping
Het roken van een e-sigaret met als doel om zoveel mogelijk damp te produceren.
Coil
De coil, of atomizer head, is het verhittingselement in de clearomizer dat zorgt voor de verdamping van e-liquid in uw e-sigaret.
D 7 begrippen
Dampen
Dampen is een ander woord voor het roken van de elektrische sigaret.
Disposable
Dit is de Engelse benaming voor wegwerp. Deze term wordt veel gebruikt voor elektrische sigaretten die slechts eenmalig gebruikt kunnen worden.
DIY (Do It Yourself)
DIY is een afkorting voor "Do It Yourself", oftewel "doe-het-zelf". Dit is een veelgebruikte term voor e-rokers die hun eigen hardware en e-liquid willen maken.
Driptip
Verwisselbaar mondstuk op een verdamper/elektrische sigaret.
Dryburning
Een Engelse benaming voor het droogmaken van de vezels, lontjes ofwel wicks. Dit doe je wanneer je bijvoorbeeld je verdamper hebt schoongemaakt met water en alles weer hebt drooggemaakt voordat je de het tankje weer gaat vullen met e-liquid. Je neemt een paar trekjes zodat het laatste overtollige vocht uit de vezels verdampt. Let op dat je dit niet te lang doet, want dan krijg je de zogenaamde Dry hit.
Dry hit
Deze term wordt gebruikt als je inhaleert en er zit niet voldoende vloeistof in de vezels van de coil. Je proeft dan een vervelende vieze brandende smaak.
Dual coil
De dual coil, ook wel BDC genoemd. Deze coil zit net zoals de BCC verwerkt in de onderzijde van het tankje en is ook een veel gevallen verwisselbaar. Dual geeft aan dat er een dubbele gloeidraad in verwerkt is die de smaakbeleving versterkt.
E 9 begrippen
e-cig/e-sig
Afkorting van e-cigarette en e-sigaret.
eGo
Een van de bekendste type batterijen.
eGo aansluiting
Een van de meest voorkomende aansluiting. De eGo aansluiting is voorzien van buitendraad en aan de binnenzijde de 510 aansluiting.
eKowool
Dit materiaal wordt door doe-het-zelvers gebruikt om wicks te maken.
e-liquid
E-liquid, ook wel e-juice of e-vloeistof genoemd wordt gebruikt om een e-sigaret mee te vullen. Na het toevoegen van de vloeistof kan de gebruiker beginnen met 'dampen'.
e-juice
E-juice, ook wel e-liquid of e-vloeistof genoemd wordt gebruikt om een e-sigaret mee te vullen. Na het toevoegen van de vloeistof kan de gebruiker beginnen met 'dampen'.
e-roker
Een e-roker is één van de vele benamingen die wordt gebruikt voor een persoon die een elektrische sigaret gebruikt.
e-sigaret
De e-sigaret is een elektronisch apparaat waarin een vloeistof elektrisch wordt verdampt. De e-sigaret is een alternatief voor het roken van traditionele tabak.
e-vloeistof
E-vloeistof, ook wel e-liquid of e-juice genoemd, wordt gebruikt om een e-sigaret mee te vullen. Na het toevoegen van de vloeistof kan de gebruiker beginnen met 'dampen'.
F 2 begrippen
Flavour
Engelse benaming voor de smaak in de e-liquid.
Flooding
Engels benaming voor overstromen. Deze term wordt gebruikt wanneer er teveel liquid in het tankje zit waardoor er liquid in de luchtbuis is gekomen en u een lekkende clearomizer heeft.
G 3 begrippen
Gier
Ook wel throat-hit genoemd. Dit is het gevoel, ofwel prikkel, die dampers ervaren tijdens het inhaleren. De hoeveelheid gier is grotendeels bepalend door de hoeveelheid nicotine en de verhouding PG/VG.
Gloeispiraal
Verwarmingselement welke is verwerkt in de coil. Dit spiraaltje zal op gaan gloeien zodra de e-sigaret ingeschakeld wordt. Het spiraaltje wordt steeds warmer en zal de geabsorbeerde liquid, welke in de vezels zit, doen verdampen.
Gurling
Afkomstig van het gorgelen, borrelen. Wanneer je een trekje neemt van de e-sigaret kan je een borrelend geluid horen. Dit kan komen doordat er vloeistof in de luchtbuis terecht is gekomen of door overmatige condensvorming. Een zacht knetterend geluid heeft elke e-sigaret en is verschillend per soort/type.
H 3 begrippen
Hardware
Hiermee worden alle elektronische en mechanische delen van de e-sigaret bedoeld.
Hot spot
Dit is het gedeelte van het gloeispiraaltje welke meer opgloeit.
Hybride e-sigaret
Een elektrische sigaret waarbij de batterijhouder en de verdamper volledig op elkaar zijn afgestemd.
K 3 begrippen
Kanthal
Kanthal is een weerstandsdraad uit de iron-chromium-aluminium familie.
Kick
Een kick is een drop-in module vervaardigt voor verschillende batterij tubes van de mechanische mods. Kan worden gebruikt in combinatie met de IMR unprotected batterij.
Knuckle head
De Engelse term voor een drip tip welke draaibaar en kantelbaar is.
L 3 begrippen
LED
Light Emitting Diode. Het lampje in de knop van de batterij of elders op de e-sigaret om een bepaalde indicatie te geven.
Low resistance coil
Coil met een lage weerstand van bijvoorbeeld 0.5ohm. Door een coil met een lage weerstand wordt er in een korte tijd veel damp geproduceerd. Let hierbij op dat dit wel meer energie vergt van de batterij. Setjes worden daarom uitgevoerd met een grotere batterij.
Lung hit
Een hijs van de e-sigaret waarbij de damp tijdens het hijsen direct de longen in wordt gezogen.
M 2 begrippen
mAh
De aanduiding voor milliampère. Dit geeft de capaciteit van de Batterij weer. Hoe hoger de mAh hoe langer u de batterij kan gebruiken alvorens de batterij weer opnieuw moet worden opgeladen.
MOD
Afkorting voor Modificatie. Wij zijn deze term gaan gebruiken toen ze e-sigaretten gingen maken met een grotere batterij capaciteit doormiddel van een huls en losse batterij. Deze MODS hadden toen meer functies dan de elektrische sigaret van toen. We gebruiken deze term nu nog voor de grotere apparaten en modboxen met vaak meerdere functies.
N 2 begrippen
Nicotine
Nicotine is een organische verbinding die in een relatief hoge concentratie voorkomt in de tabaksplant en ook in gedroogde tabak.
Nicotinebooster
Een nicotinebooster dient toegevoegd te worden aan een Shake & Vape aroma en is verkrijgbaar in verschillende nicotineverhoudingen.
O 2 begrippen
Ohm
Eenheid voor elektrische weerstand.
Organic cotton coil
Coils welke zijn geproduceerd met organisch katoen. Zorgen voor een pure smaak. Worden veelal in combinatie met een lage weerstand geleverd/gebruikt.
P 3 begrippen
Passthrough lader
Lader welke direct verbonden is met de elektriciteitsbron. In veel gevallen kan je de batterij blijven gebruiken terwijl deze opgeladen wordt.
PG
PG staat voor Prophylene Glycol en is een bestandsdeel van e-liquid
PG/VG verhouding
De verdeling van beide bestandsdelen in e-liquid. PG zorgt voor een prikkel in de keel en VG zorgt voor een grotere dampproductie.
R 4 begrippen
RBA
Afkorting van Rebuildable Atomizer. Een term die gebuikt wordt voor een verdamper/coil waar alle onderdelen van kunnen worden vervangen. Je bouwt deze als het ware helemaal zelf op. Ook kan je deze afstemmen op je eigen damp gedrag doordat je zelf de wick kan maken. De prijzen van deze coils liggen vaak wat hoger maar doordat je er veel langer mee kan doen is het op de lange termijn voordeliger. Daarnaast zijn deze vaak opgebouwd uit hoogwaardig materiaal.
RDA
Afkorting van Rebuildable Dripping Atomizer. Een term die gebruikt wordt voor een verdamper waar alle onderdelen van kunnen worden vervangen. De vloeistof wordt hierbij direct op de vezels gedruppeld.
Refilling
Engelse term voor het navullen van een tankje.
Rewicken
Deze term wordt gebruikt voor het vervangen of verwisselen van de wick (vezels, lontje) in de coil van een verdamper.
S 5 begrippen
Shake & Vape
Shake and Vape is een sterk geconcentreerde aroma waar nog een nicotinebooster aan toegevoegd dient te worden voor de liquid gedampt kan worden.
Short circuit protection
Beveiliging welke voorkomt dat het apparaat beschadigd raakt tijdens kortsluiting.
Silica fiber
Wick of lontjes genoemd in een clearomizer. De silica wick bestaat uit meerdere kristallijn draadjes welke in elkaar geweven zijn tot een draadje. Wordt ook veel gebruikt bij het DIY.
Starterskit
Een complete e-sigaret set waar zo mee gestart kan worden. Bevat een mod/batterij, clearomizer, coils en een lader.
Sub-Ohm
Op lage weerstand dampen <1 ?. Sub-ohm was in het verleden bijna alleen maar te vinden bij de DIY groep. Tegenwoordig komen er steeds meer sets op de markt die speciaal op elkaar afgestemd zijn.
T 4 begrippen
Tank
Een tank, ook wel clearomizer of atomizer genoemd, is het vloeistofreservoir in de e-sigaret waarin een e-liquid wordt geplaatst.
Throat hit
Ook wel gier genoemd. Dit is het gevoel ofwel prikkel die dampers ervaren tijdens het inhaleren. De hoeveelheid gier is grotendeels bepalend door de hoeveelheid nicotine en de verhouding PG/VG.
Top coil
Dit wil zeggen dat de coil aan de bovenzijde van het tankje zit.
Tubemod
Een mod (Advanced Personal Vaporizer) in de vorm van een buis.
U 2 begrippen
Upper coil
Dit wil zeggen dat de coil aan de bovenzijde van het tankje zit.
USB laadkabel
Oplaadkabel voor de e-sigaret met een usb aansluiting.
V 5 begrippen
Variabel voltage
Een optie welke vaak terug te vinden is op de betere batterijen. Het doel van variabele voltage is dat men de smaak en dampproductie kan regelen en af kan stemmen op persoonlijke smaak.
Variabele wattage
Een optie welke vaak terug te vinden in op de uitgebreidere batterijen zoals modboxen. Variabele wattage heeft net zoals variabele voltage invloed op de smaak en damp beleving.
Vapen
Vapen is een ander woord voor het roken van de elektrische sigaret.
Verdamper
Verzamelnaam voor de clearomizer, atomizer.
VG
VG staat voor Vegetal Glycerin en is een bestandsdeel van E-liquid.
W 2 begrippen
Wegwerpsigaret
Term die wordt gebruikt bij e-sigaretten die voor eenmalig gebruik zijn. Zodra de batterij leeg is de e-sigaret op.
Wick
Benaming voor de lontjes, touwtjes in een verdamper die de liquid absorbeert.
0-9 1 begrip
510-aansluiting
Type aansluiting van een verdamper of batterij. Ook wel 510-thread genoemd. Bij een verdamper is deze kenmerkend door een metalen pin met schroefdraad aan de onderzijde.
naar boven