Is de e-sigaret schadelijk?

Is de elektronische-sigaret schadelijk en slecht voor je gezondheid? Wij zetten een aantal feiten over dampen voor je op een rijtje.

De longziekte in de Verenigde Staten heeft de afgelopen maanden flink wat stof doen opwaaien. Een veelgestelde vraag daarbij: is de e-sigaret werkelijk zo schadelijk?

Tabaksigaret vs e-sigaret

Allereerst even over de gewone sigaret in vergelijking met de elektronische sigaret. Het grootste verschil is de manier waarop er rook dan wel damp wordt geproduceerd. Bij een tabaksigaret gebeurt dit op basis van verbranding. Hierbij komt teer, koolmonoxide en de vele andere honderden giftige stoffen vrij die vervolgens via de longen worden geïnhaleerd. Deze stoffen zijn zeer schadelijk en veroorzaken onder andere (long)kanker en hart- en vaatziekten.

Bij e-sigaretten ligt dat allemaal heel anders. Hierbij draait het om verdamping, waarbij een vloeistof (e-liquid) met meestal nicotine en een smaakstof wordt verhit. De damp die hierdoor ontstaat wordt vervolgens geïnhaleerd. Over de lange termijn gevolgen bij het gebruik hiervan is nog geen sluitende conclusie te trekken. Maar feit is wel dat dit nu al vele jaren door miljoenen dampers wereldwijd wordt gedaan en er tot op de dag van vandaag geen grote gezondheidsproblemen zijn gemeld.

Longziekte VS

Maar hoe zit het dan met de vele slachtoffers in de Verenigde Staten? Daarbij werd in eerste instantie inderdaad de e-sigaret als de grote boosdoener aangewezen. Maar inmiddels blijkt dat veel genuanceerder te liggen. Het toonaangevende CDC (Center for Disease Control and Prevention) in de VS heeft namelijk op basis van uitgebreid eigen onderzoek geconcludeerd dat de slachtoffers zijn overleden aan het gebruik van op de zwarte markt gekochte dampwaar waar Vitamine E-acetaat aan is toegevoegd. En die stof is bij inhaleren zeer gevaarlijk en zelfs dodelijk.

De oorzaak moet dus worden gezocht in Illegale producten en staat helemaal los van de e-sigaret en e-liquid zoals die bij de reguliere, legale verkooppunten te koop zijn.

Onderzoek UK

Een veel aangehaalde bron over de schadelijkheid van de e-sigaret is een door de Britse overheid gesteund onderzoek van de Tobacco Dependence Research op de Queen Mary University in London. Hieruit komt naar voren dat het gebruik van de e-sigaret veel minder schadelijk is dan het roken van traditionele sigaretten op basis van tabak. Zo concludeert men onder andere:

  • De e-sigaret is ongeveer 95% minder schadelijk dan het roken van tabaksigaretten;
  • Er is geen bewijs dat het gebruik van e-sigaretten jongeren of niet-rokers aanzet tot roken;
  • Bij het dampen van de elektronische sigaret komt slechts een verwaarloosbare hoeveelheden nicotine in de omgeving terecht;
  • De nicotine die vrijkomt vormt geen enkel gezondheidsrisico voor omstanders;
  • E-sigaretten zijn bijna tweemaal effectiever om rokers te helpen stoppen dan nicotinevervangende middelen als pleisters en kauwgom.

Men schrijft:

"E-sigaretten zijn in potentie revolutionair. Ze vormen een klein en misschien wel helemaal geen gevaar voor de gezondheid, ze zijn tot nu toe geen reden voor mensen om aan de nicotine te beginnen en ze hebben de potentie rokers over te laten stappen naar iets veel minder gevaarlijk. Het zijn de chemicaliën in rook waar mensen aan sterven. En daar is bij e-sigaretten geen sprake van."

Meer over Queen Mary University-onderzoek:
• Interview Peter Hajek, de directeur van de afdeling Tobacco Dependence Research (YouTube)
• Samenvatting van het onderzoek in de UK (Gov.uk)
• E-cigarettes more effective than nicotine replacement therapies (Qmul.ac.uk)

Andere bronnen

Professor David Levy, oncoloog bij een vooruitstrevend Universitair kankerinstituut in de VS verklaart dat alleen al in Amerika in 10 jaar tijd 6,6 miljoen doden kunnen worden voorkomen als alle rokers zouden overstappen op de e-sigaret.
• Potential deaths averted in USA by replacing cigarettes with e-cigarettes (Bjm.com)

Riccardo Polosa, vermaarde onderzoeker en directeur van het Instituut voor Interne Geneeskunde & Klinische Immunologie aan de Universiteit van Catania in Italië, deed 3,5 jaar studie naar de gezondheid van e-sigaretgebruikers. De conclusies zijn duidelijk: er is geen longschade door dampen. Sterker nog: bij rokers die overstappen op deze producten, verbetert de gezondheid zelfs.
• Case Closed | Study Shows No Lung Damage from Vaping (YouTube)

Gezond?

Even voor de alle duidelijkheid: je zult ons nooit horen beweren dat dampen gezond is. Rook je nu niet of kan je eenvoudig zonder hulpmiddelen stoppen; begin er dan niet aan. Wat de e-sigaret wel is, is een veel minder schadelijk alternatief voor het roken van tabak en een zeer effectieve manier om minder of zelfs helemaal niet meer te roken.

18+Let op! E-sigaretten zijn uitsluitend bedoeld voor mensen van 18 jaar of ouder en zijn af te raden voor mensen die niet roken, voor zwangere vrouwen of voor vrouwen die borstvoeding geven, voor mensen die medicijnen slikken tegen depressie of astma en voor mensen die lijden aan of met een verhoogd risico op hart -en vaatziekten, hoge bloeddruk of diabetes. Ook als je allergisch bent voor nicotine of andere stoffen in de e-liquid, is terughoudendheid vanzelfsprekend op z'n plaats. Neem dan voor je het gebruikt altijd contact op met je dokter.

naar boven