Mysterieuze longziekte

E-sigaretten onterecht beschuldigd!

Het zal u vast niet zijn ontgaan: krantenkoppen als ‘’Vapen veroorzaakt nieuwe longziekte’’, ‘’Stoppen met roken van e-sigaretten’’ en ‘’Leidde e-sigaret tot longziekte in de VS?’’ waren de afgelopen weken prominent zichtbaar op de voorpagina van verschillende Nederlandse kranten. Is de e-sigaret daadwerkelijk de boosdoener of heeft het dodental van zes personen een andere oorzaak?

Tot een aantal weken geleden was er nog nooit een melding geweest van longziektes als gevolg van e-sigaretgebruik. Nu opeens is binnen een kort tijdsbestek een zeer specifieke groep personen in de Verenigde Staten negatief in aanraking gekomen met de e-sigaret, omdat die was gevuld met een illegale vloeistof. De personen die ziek zijn geworden na gebruik van deze vloeistof hebben de leeftijd van 18 tot 49 jaar oud. In de meeste gevallen gaat het om tieners of jongvolwassenen die meer geneigd zijn om risicovol gedrag te vertonen.

Deze groep heeft een e-sigaret gebruikt die was gevuld met een vloeistof die cannabis/THC bevat. Het gebruik van cannabis/THC in e-liquids is illegaal en wordt door geen enkele overheid aanvaard. In Nederland is de stof dan ook geplaatst op lijst I van de Opiumwet en ook daarom verboden.

 

De afgelopen jaren is cannabis/THC in verschillende staten van Amerika gelegaliseerd. Hierdoor is een hele nieuwe markt ontstaan waar cannabisproducenten gewillig op zijn ingesprongen. Een van de populairste producten die zij op de markt hebben gebracht zijn THC-cartridges. Hiermee kan de gebruiker pure THC vapen. THC-cartridges zijn inmiddels ook erg populair onder drugsdealers.

De cartridges zijn namelijk erg prijzig en eenvoudig te verdunnen waardoor meer volume kan worden gecreëerd. De THC-vloeistof wordt verdund door de toevoeging van een soortgelijke vloeistof. Deze vloeistof bevat de boosdoener: vitamine E-acetaat.    

Tetrahydrocannabinol

Op grond van artikel 2 Opiumwet is het verboden om tetrahydrocannabinol

  1. Binnen of buiten het grondgebied van Nederland te brengen.
  2. Te telen te bereiden, te bewerken, te verwerken, te verkopen, af te leveren, te verstrekken of te vervoeren.
  3. Aanwezig te hebben.
  4. Te vervaardigen.

Artikel
02
Lijst
01

Wat maakt de THC houdende "e-liquids" zo gevaarlijk?

Uit een Amerikaans artikel van de Department of Health is gebleken dat bij 80% van de patiënten bekend is dat zij cannabis/THC-olie in een e-sigaret hebben gebruikt, wat hoge niveaus van het vitamine E-acetaat bevat. Echter is vitamine E-acetaat nooit goedgekeurd voor gebruik in e-sigaretten of in e-liquids. Dit is dan ook het punt waar het ernstig mis is gegaan. Bij het dampen van deze olieachtige substantie ontstaat er een 'vetlaag' op de longblaasjes en komen er chemische stoffen vrij. Het gevolg daarvan is een zeer ernstige longontsteking en kans op overlijden.

In de Verenigde Staten van Amerika is ondertussen de jacht geopend op degenen die de (illegale) cannabis/THC houdende e-liquids hebben gemaakt en in de handel hebben gebracht. Op 11 september 2019 is in Kenosha County (Wisconsin, Amerika) een inval geweest in een drugspand waarbij voor $1,5 miljoen aan THC-cartridges voor e-sigaretten zijn ontdekt. Hierbij zijn de gebroeders Huffhines (20 en 23 jaar oud) opgepakt. Met deze inval verwachten de autoriteiten dat ze hoogstwaarschijnlijk de bron van deze misstanden te pakken hebben.

Advies Food & Drug Administration VS (FDA)

Op 7 september 2019 heeft de Food & Drug Administration (FDA) van de VS een verklaring afgegeven in reactie op recente meldingen van aandoeningen aan de luchtwegen en mogelijke slachtoffers na het gebruik van dampproducten. Deze verklaring bevatte een aanbeveling dat consumenten

geen enkel vape-product van de straat moeten kopen, en zich moeten onthouden van het gebruik van THC-olie of het wijzigen/toevoegen van stoffen aan producten die in winkels zijn gekocht

Moeten we bang zijn voor een epidemie die gerelateerd kan worden aan deze mysterieuze longziekte?

Helemaal niet! De e-sigaretten en liquids die sinds 2007 op de (legale) markt te verkrijgen zijn, kunnen en mogen niet in verband worden gebracht met de illegale THC/cannabis houdende cartridges die sinds deze zomer opduiken in de Verenigde Staten.

De e-liquids die verkrijgbaar zijn op de Nederlandse en de Europese markten voldoen aan hoge kwaliteitstandaarden. De e-sigaret en bijbehorende e-liquids vallen in Europa onder de tabaksproductenrichtlijn en binnen Nederland onder de Tabaks- en rookwarenwet. Dit betekent dus dat de regels die gelden voor de ingrediënten voor traditionele tabaksproducten, ook gelden voor de e-sigaret producten. Alle ingrediënten die worden gebruikt in een e-liquid moeten zeer zuiver zijn en duidelijk worden vermeld op de verpakking.

 

Ingrediënten zoals cannabis/THC-olie en vitamine E-acetaat zijn verboden in e-liquids. THC-olie valt zelfs onder de noemer harddrugs in Nederland en kan dus nooit voorkomen in e-liquids die aangekocht worden via de officiële Retail kanalen.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) voert regelmatig strenge controles uit binnen de e-sigaretbranche, waarbij monsters worden genomen van e-liquids en de inhoud van e-liquids wordt onderzocht. Dit wordt gedaan om te onderzoeken of bedrijven zich daadwerkelijk aan de regels houden en illegale praktijken tegen te gaan.

Doden VS | Roken versus E-sigaret

statistieken

Alle feiten op een rij

De elektronische sigaret is in opkomst sinds 2007 en wint nog dagelijks aan populariteit. Alleen al in de Verenigde Staten zijn ongeveer 10 miljoen dampers actief. Veruit de meeste dampers gebruiken de e-sigaret als vervanging voor traditionele tabaksproducten. In Nederland is de e-sigaret sinds 2007 op de markt. In Nederland is er tot het bericht over de mysterieuze longziekten nog geen enkel geval geweest wat te wijten was aan het gebruik van een E-sigaret met nicotine. Na de oproep van een Nederlandse longarts hebben plotsklaps 3 personen zich gemeld. Er is niet verder bekendgemaakt welke vloeistof zij in de e-sigaret hebben gebruikt (misschien wel THC/cannabis houdende e-liquids?), hoe lang zij al een e-sigaret gebruiken en of dat deze personen ook traditionele sigaretten roken.

chemicaliën

4000+ CHEMICALIËN
sigarettenrook bevat: arseen, beryllium, cadmium, nikkel, vinyl, chloride en formaldehyde

erkende stoffen

ERKENDE STOFFEN
Propyleenglycol is aanwezig in astma-inhalers. Glycerine zit in tandpasta, oogdruppels en gelcapsulemedicijnen.

Gezien de statistieken, cijfers en onderzoeken is het op zijn minst opvallend dat drie dampers ‘opeens’ klachten ondervinden. Wereldwijd zijn er namelijk al meer dan 40 miljoen gebruikers van een e-sigaret zonder deze klachten. De Public Health England claimt na grootschalig en uitvoerig onderzoek dat vapen tenminste 95% minder schadelijk is dan traditioneel roken. In het Verenigd Koninkrijk zijn in verschillende ziekenhuizen zelfs vapeshops ingericht om patiënten zo snel mogelijk van het roken af te helpen. Inmiddels is al zo’n 50% van de Britse rokers overgestapt op de e-sigaret. Tot op de dag van vandaag zijn er, onder de Britse dampers, geen slachtoffers bekend!

In de media wordt onzorgvuldig en misleidend beweerd dat de ‘mysterieuze longziekte’ te wijten is aan e-sigaretgebruik. Op basis van bovenstaande feiten kan worden geconcludeerd dat deze bewering veel te kort door de bocht is.

Ons advies:

vul de e-sigaret enkel met de daarvoor bestemde vloeistof die afkomstig is van een gerenommeerde fabrikant of verkooppunt (en dus niet van de straat).

Bokios, T. (2019).
Brothers arrested after $1.5 million THC cartridge operation discovered in Kenosha County. CBS 58. Geraadpleegd op 13 september 2019.

Farsalinos, K. (2019, 5 september).
The emotional and irrational hysteria in the US about the "vaping-related" (or cannabis-related?) lung disease that goes far beyond confirmation bias. Geraadpleegd op 13 september 2019.

McNeill, A., Brose, L. S., Calder, R., Hitchman, S. C., Hajek, P., & McRobbie, H. (2015).
E-cigarettes: an evidence update. Public Health England, 3. Geraadpleegd op 13 september 2019.

New York State Department of Health (2019).
Get the Facts - Electronic Cigarettes (E-cigarettes) and Similar Vapor Products. NYSDOH. Geraadpleegd op 13 september 2019.

Rijksoverheid. (z.d.).
Regels voor de e-sigaret. Rijksoverheid. Geraadpleegd op 13 september 2019.

RIVM. (z.d.). Over RIVM.
Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Geraadpleegd op 13 september 2019.

naar boven