Updates CDC over longziekte in de Verenigde Staten

De Amerikaanse gezondheidsorganisatie CDC publiceert regelmatig updates op hun website over de longziekte in de Verenigde Staten. Hierbij de huidige stand van zaken.

Onderaan dit artikel vind je een overzicht van de actuele updates van het CDC...

Het CDC (Center for Disease Control and Prevention) doet al sinds de uitbraak onderzoek naar de oorzaak van het longletsel dat vanaf het begin in verband wordt gebracht met dampen. Maar inmiddels is de gezondheidsorganisatie er wel uit wat de werkelijke boosdoener in dit verhaal is: op de zwarte markt verkregen illegale THC-cartridges waaraan de bij inhaleren zeer gevaarlijke stof Vitamine E-acetaat is toegevoegd.

Op de website van het centrum is te lezen:

"Het CDC heeft Vitamine E-acetaat geïdentificeerd als een zorgwekkende chemische stof bij mensen met e-sigaret of vapen geassocieerd longletsel (EVALI - E-cigarette or Vaping Associated Lung Injury)."
- Website CDC »

Het CDC publiceerde in november 2019 de resultaten van onderzoek naar 29 sterfgevallen gerelateerd aan de longaandoening. Hieruit blijkt dat bij al deze onderzochte 29 slachtoffers Vitamine E-acetaat in de longen is aangetroffen. Verder werd in 82% van de gevallen THC aangetroffen en vond men bij 62% ook nicotine terug in de longen.

Vitamine E-acetaat

Vitamine E-acetaat, een olieachtige, reukloze vloeistof, wordt als een soort versnijdingsmiddel toegevoegd aan illegale CBD/THC-dampproducten. En oliën en vitamine E-acetaat zijn NOOIT geschikt om te vapen (zie ook ons bericht van 18 november: 'Esigbond waarschuwt: damp geen olie!'). Bij het dampen van elektronische joints met deze olieachtige substantie ontstaat er namelijk een 'vetlaag' op de longblaasjes met als gevolg een zeer ernstige longontsteking met kans op overlijden. 

Het CDC wijst er in haar berichtgeving op dat deze gevaarlijke stoffen alleen zijn teruggevonden in illegaal op de zwarte markt in de VS verkregen vloeistoffen. De dienst benadrukt daarom uitdrukkelijk e-liquids altijd aan te schaffen via de officiële kanalen.

Updates CDC:

CDC

• 25 februari 2020
Het centrum meldt dat er per 18 februari 2.807 gevallen met ziekenhuis-opname van de EVALI zijn vastgesteld in alle 50 staten. Het aantal sterfgevallen staat nu op 68.

• 20 december 2019
Het centrum meldt dat er per 17 december 2.506 gevallen met ziekenhuis-opname van de EVALI zijn vastgesteld in alle 50 staten. Het aantal sterfgevallen staat nu op 54.

• 12 december 2019
Het CDC meldt dat er per 10 december 2.409 gevallen met ziekenhuis-opname van de EVALI (E-cigarette or Vaping Associated Lung Injury) zijn vastgesteld in alle 50 staten. Het aantal sterfgevallen is opgelopen naar 52 in 26 staten en het district van Colombia. Het betreft daarbij mensen van 17 tot 75 jaar. Er worden nog altijd nieuwe sterfgevallen onderzocht.

• 5 december 2019
Het centrum meldt dat er per 3 december 2.291 gevallen van de EVALI zijn vastgesteld in alle 50 staten. Hierbij moet worden aangetekend dat men nu alleen nog gevallen registeert waarbij sprake was van een ziekenhuis-opname. Het aantal sterfgevallen is opgelopen naar 48 in 25 staten en het district van Colombia. Het betreft daarbij mensen van 17 tot 75 jaar en de gemiddelde leeftijd is 52.

• 21 november 2019
Het centrum voor Ziektebestrijding- en preventie meldt dat er per 20 november 2.290 gevallen van de longziekte zijn vastgesteld in 49 VS-staten (alle behalve Alaska). De aandoening heeft na vijf nieuwe gevallen in de afgelopen week nu al 47 levens geëist.

• 6 november 2019
Het CDC meldt dat er per 5 november 2.016 gevallen van de longziekte zijn vastgesteld. Daarvan is 95% daadwerkelijk opgenomen in het ziekenhuis, is 68% man en is de verdeling qua leeftijd 15% onder de 18, 38% tussen 18 en 24, 24% tussen 25 en 34 en 23% ouder dan 34. 83% van de patiënten heeft toegegeven dat ze producten met THC hebben gebruikt.

naar boven