Vitamine E-acetaat; wat is het en wat doet het?

Inmiddels zijn er in de VS ruim 50 doden te betreuren door het dampen van illegale liquids met Vitamine E-acetaat. VapeNews onderzoekt hoe een vitamine dodelijk kan zijn!

Inmiddels wijst alles er op dat het dampen van illegale liquids waaraan Vitamine E-acetaat is toegevoegd de grote boosdoener is bij de longziekte in de VS die inmiddels bijna 50 levens heeft geëist. En dat terwijl deze stof in basis eigenlijk helemaal niet schadelijk is.

Vitamine E

Vitamine E is een vitamine die onder andere voorkomt in alledaagse producten als halvarine, margarine en zonnebloemolie maar ook in brood, graanproducten, noten, zaden, fruit en groenten. Het werkt als antioxidant en beschermt daardoor onze cellen, bloedvaten, organen en ogen. Vitamine E is tevens van invloed op de stofwisseling in onze cellen.

Bij een normaal voedingspatroon krijgt iedereen voldoende vitamine E binnen. Een ernstig tekort, wat in ons land niet voorkomt, kan eventueel leiden tot bloedarmoede, spierzwakte en neurologische symptomen. Een overschot aan vitamine E is in principe niet schadelijk voor het lichaam.

Vitamine E-acetaat

In tegenstelling tot vitamine E is het acetaat van vitamine E een stof die je niet zo maar niet in de natuur kunt vinden; het wordt synthetisch bereid. Vitamine E-acetaat is een organische verbinding (ester) die wordt gemaakt van vitamine E (a-tocoferol) en azijnzuur. Het acetaat is stabieler en daardoor langer houdbaar en werkzaam en gemakkelijker te gebruiken dan vitamine E zelf.

Vitamine E-acetaat

Vitamine E-acetaat is een geurloze, stroperige heldere vloeistof die veel wordt gebruikt als grondstof in huidverzorgingsproducten zoals huidcrèmes, acné crèmes, lippenbalsem en zonnebrandcrèmes. Maar we zien het ook terug in cosmetica als mascara waar het als antioxidant tegen het bederven van de producten dient. We krijgen het acetaat echter ook binnen omdat het wordt toegepast in bijvoorbeeld levensmiddelen en vitamine-supplementen.

Vitamine E-acetaat en dampen

De vraag is nu natuurlijk hoe een stof die we veelvuldig om ons heen tegenkomen en meestal zeer onschuldig is, opeens zo'n dodelijk uitwerking kan hebben? Daarbij speelt de manier waarop Vitamine E-acetaat wordt opgenomen een zeer grote rol. Er is namelijk een enorm verschil tussen het doorslikken/opsmeren van deze stof en het inademen ervan. Bij dat laatste, dus na opname via de longen, kan het volledig misgaan!

En dat ging het dus ook. Makers van illegale dampvloeistoffen in elektronische joints zoals die in de VS de zwarte markt te koop zijn, hebben Vitamine E-acetaat namelijk als een soort versnijdingsmiddel aan hun producten toegevoegd. Dit om de bij inhaleren sowieso al gevaarlijke CBD/THC-olie beter dampbaar te maken en tevens om er meer aan te verdienen.

Damp geen olie!

Het is eigenlijk heel simpel: geen enkele olie, of het nu puur of verdund is, is geschikt om te inhaleren. Bij het dampen van een olieachtige vloeistoffen zoals de op de zwarte markt aangetroffen liquids met CBD/THC-olie en Vitamine E-Acetaat, ontstaat er op de longblaasjes een vetlaag. Olie lost namelijk niet op in water en blijft na inhaleren daardoor in de longen achter. En dat kan leiden onder andere tot Lipid pneumonia, een gevaarlijke en vaak dodelijke vorm van longontsteking (pneumonie).

Dit allemaal in tegenstelling tot legale e-liquids zoals die bij ons worden verkocht en die wel volledig oplosbaar zijn in water en daarom eenvoudig door het lichaam kunnen worden verwerkt.

We kunnen er niet genoeg op wijzen:

Koop alleen damp-waren bij de reguliere, legale verkooppunten!

Alleen dan ben je er zeker van dat er geen schadelijke stoffen zijn toegevoegd. De elektronische sigaret is nu eenmaal alleen geschikt voor gebruik in combinatie met gecontroleerde e-liquids. Deze bevatten slechts grondstoffen die al jarenlang door miljoenen dampers wereldwijd zonder gevaar en/of klachten worden gebruikt.

De e-liquids die op de Europese markten verkrijgbaar zijn, voldoen aan hoge kwaliteitstandaarden. Daarbij voert in ons land de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) regelmatig strenge controles uit.

naar boven